Auto RAI

  • Geplaatst op
  • Door MM
  • 0
Auto RAI

Een glunderende Mark Rutte in een blinkende sportwagen, een blozende jongen samen met zijn vader op pad en een volwassen man die met een doekje ook het laatste doffe plekje op zijn bolide laat glanzen. Na een aantal jaren afwezigheid is-ie er weer: de AutoRAI!

Nostalgie

Veel Nederlanders groeiden op met het fenomeen AutoRAI. De nieuwste snufjes, onbetaalbare futuristische modellen, en compacte wagentjes. De AutoRAI biedt het allemaal. Net als onze minister-president gingen veel jongens samen met hun vader een dagje auto's kijken. Ondanks alle moderne technieken die tentoongesteld zijn, is de AutoRAI voor veel mensen ook jeugdsentiment

Het evenement bestaat dan ook al bijna 120 jaar en kent een lange geschiedenis. In het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt wordt al in 1895 de eerste nationale autotentoonstelling georganiseerd door de pas opgerichte vereniging 'De Rijwiel-industrie'. De auto is dan nog een waar fenomeen en de Amsterdam RAI groeit in de periode tot de Eerste Wereldoorlog snel uit tot een begrip onder liefhebbers van voertuigen op wielen.

In 1922 blijkt het Paleis voor Volksvlijt te klein geworden voor de RAI en wijkt de RAI vereniging uit naar een eigen gebouw aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Bijna 40 jaar lang is de AutoRAI op deze locatie gehuisvest. 

De nieuwe RAI

Als na de Tweede Wereldoorlog het autobezit ook onder particulieren toeneemt en er steeds meer personenauto's komen, besluit de RAI vereniging in 1950 een aparte tentoonstelling voor bedrijfs- en personenauto's te organiseren. In 1956 wordt de gemeente Amsterdam op verzoek van de RAI Vereniging partner in de AutoRAI. Samen gaan zij de nieuwe RAI - nieuwbouw aan het Europaplein - exploiteren. Niemand minder dan prins Bernhard opent het nieuwe complex in 1961 tijdens de eerste AutoRAI

De AutoRAI kent in haar geschiedenis een aantal topjaren qua bezoekersaantallen, maar ook de gevolgen van recessies zijn goed merkbaar. In 2013 besluiten de auto-importeurs daarom voor het eerst in de lange geschiedenis van de AutoRAI de deuren gesloten te houden.

In 2015 wordt er wel weer een AutoRAI gehouden in de Amsterdam RAI en kunnen autoliefhebbers hun hart weer ophalen. Vaders kunnen zich weer samen met hun zonen vergapen aan alle mooie modellen, samen wegdromen en nieuwe herinneringen maken. Zo wordt de AutoRAI weer jeugdsentiment voor een nieuwe generatie.

AutoRAI 2015

De AutoRAI is van 17 - 26 april 2015 in de Amsterdam RAI. Ga voor informatie naar de website van de AutoRAI.

Meer zien van auto's van vroeger? De 4 dvd-box Auto's in de jaren '50 en '60 neemt u mee terug in de tijd. Naast leuke en grappige beelden van de AutoRAI in deze vroegere jaren, ziet u ook opnames van het 'drukke verkeer' in die jaren, nieuwe regels voor de verkeersveiligheid, autoraces, de nieuwste snufjes uit het buitenland, en nog veel meer!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.