Sil de Strandjutter

  • Geplaatst op
  • Door MM
  • 0

Sil de Strandjutter, met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Jan Decleir, werd in 1976 door de NCRV uitgezonden. De tv-serie is een bewerking van Willy van Hemert van het boek 'Sil de Strandjutter' van Cor Bruijn. Anton Pieck tekende de illustraties in dit boek uit 1940.

NostalgieNet

Met enige regelmaat wordt de serie herhaald, zoals op dit moment door NostalgieNet. In de tv-serie zien we een jonge Monique van de Ven op het strand van Terschelling. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 19e eeuw. Sil Droeviger, een boer in Oosterend, vult zijn inkomen aan met strandjutten. Na een enorme storm redt Sil – een rol van Jan Decleir – een meisje uit een gezonken, Zweedse sloep. Hij neemt het meisje – gespeeld door Monique van de Ven – mee naar huis en geeft haar de naam Lobke. Lobke wordt in het gezin van Sil de Strandjutter opgenomen en opgevoed alsof het een eigen dochter was.

Naast Monique van de Ven als de Zweedse Lobke en Jan Decleir als Strandjutter Sil, zijn er rollen weggelegd voor Hidde Maas (Jelle Droeviger), Elsje Scherjon (Jaakje Droeviger) en Luk De Koninck (Wietse Droeviger). De serie was een coproductie van NCRV met de Vlaamse BRT. Dit verklaart de Belgisch/Nederlandse cast.

Oude TV series

Gouden Kalf-winnares Monique van de Ven is nu weer als Dokter Deen te bewonderen in de gelijknamige Omroep Max-serie. Haar carrière startte in de jaren '70 met Jan Wolkers' Turks Fruit, maar een van de eerste series waarin zij haar opwachting maakte, was Sil de Strandjutter. De serie wordt uitgezonden op NostalgieNet, maar is ook uitgebracht op dvd. Krijg je dus geen genoeg van Sil, Lobke, Jelle en Wietse? Kijk dan eens in de Winkel van de Nostalgie. Naast Sil de Strandjutter zijn nog veel meer oude series daar te koop, zoals Dagboek van een Herdershond, De Kleine Waarheid, Eline Vere, Sjans en Toen was geluk heel gewoon.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.